Work with us & support us. Read more here

original
Albert Hennipman

Marco

Medicus, musicus, mysticus

Marco kan, ziet en vertelt veel. Dit jaar is hij zestig geworden. Jaren terug was Marco succesvol arts, met veel patiënten in en rond Utrecht. Nu is hij zelf ‘een konijn met een gebroken pootje’ en leeft hij in een kleine caravan bij een boerderij met recreatiecamping vlakbij Utrecht. ‘Bij de gratie van de godin’, zoals hij zelf zegt.

De verhalen van Marco gaan altijd ergens over, ze zijn kleurrijk en spiritueel. Kinderen zijn de toekomst en moeten meeregeren. Zingen en dansen met elkaar noemt hij ‘geneeskunde’ en een voorwaarde voor overleven.

Zuid-Amerika, met name Brazilië en de oorspronkelijke bewoners en hun rituelen, is een bron van inspiratie voor hem. Hij vertelt over een klein vogeltje (de kolibrie) dat dapper heen en weer vliegt tussen laag struikgewas en hoge boomtoppen… en over ‘de terugkeer in de hel’, zijn periode in de nachtopvang en het verlangen naar een eigen plek.

‘Verleen elkaar asiel’ zegt Marco. En de overheid zou ‘iedereen die op straat belandt een kür-ort moeten aanbieden om te kunnen herstellen en alles te verwerken’, zegt hij serieus.

Marco zingt en speelt gitaar. We nemen zijn muziek en die van Randy op in de Gertrudiskathedraal in Utrecht. Zijn gitaarspel en zang ontroert. De teksten die hij uit het Braziliaans Portugees vertaalt, stemmen tot nadenken. Ze gaan over het brengen van bloemen en het vragen van vergiffenis, over elkaar zien, liefde en vrede. Marco is een baken van licht, en raakt met zijn muziek een gevoelige snaar.