Work with us & support us. Read more here

original
Emma Ringelding

De onzichtbare oorlog

Dutch version

Bij de term ‘cyberoorlog’ ben ik vast niet de enige die gelijk aan Skynet denkt, de kwaadwillende AI uit de Terminator-film. Uiteraard kwam ik er snel achter dat dat beeld niet klopt: cyberoorlog gaat niet over robotlegers en is al helemaal niet ver weg,  in tijd noch ruimte. Cyberoorlog is nú, overal, elke dag; het wereldwijde web heeft de afstanden op het slagveld ontzettend klein gemaakt. Eén hacker is een leger, en alles met een internetverbinding is een doelwit.

In zijn boek Het is oorlog maar niemand die het ziet omschrijft journalist Huib Modderkolk hoe hooggeplaatsten die zich bezighouden met cyberoorlog contant geld in huis bewaren omdat de kans dat hackers ons digitale betaalverkeer voor langere tijd stilleggen reëel is. Als professionals er zulke verregaande voorzorgsmaatregelen op nahouden, hoe kan het dan dat de meeste mensen achteloos bestanden downloaden en alle cookies en gebruiksvoorwaarden accepteren?

Onderzoek doen naar dit thema heeft mijn kijk op mijn digitale bestaan flink veranderd. Voor wie na deze getekende introductie meer wil lezen, kan ik naast het boek van Modderkolk ook de serie Cyberwar van VICE TV aanraden. 

Share this story